maanantai 30. tammikuuta 2012

Neljäs viikko :(

Viikko neljä meni kurjasti. Läheinen joutui leikkaukseen ja minä pidin hänestä leikkauksen jälkeen pari päivää huolta. (On siis tärkeämpiä asioita kuin gradu; ystävät ja läheiset.) Kotiuduin keskiviikkona illalla, mutta olin niin uupunut että torstai meni levätessä.

Joten viikon ainoa suoritus oli:
-perjantai, 6 tuntia rästihommia.

Sain jäsenneltyä aineistoa perjantaina niin, että minun on nyt melko helppo alkaa kirjoitella aineistolukuja. Tällä viikolla tsemppaan! Viikon tavoite on siis kirjoittaa aineistolukuja. Maanantai on ainakin lähtenyt hyvin käyntiin, aloitin kirjoittamisen kahdeksan maissa ja olen saanut aikaan 5 sivua täysin gradukelpoista tekstiä. Ja nyt hommat jatkuu. ->

maanantai 23. tammikuuta 2012

Kolmannen viikon hommat

Viikko 3.

maanantai: kirjallisuus 2 x 25min + kirjallisuuden etsintää
tiistai: kirjallisuuden läpikäyntiä 5 x 25min
keskiviikko: kirjallisuuden läpikäyntiä 8 x 25min
torstai: kouluhommien setvintää yliopistolla
perjantai: kouluhommien setvintää yliopistolla
sunnuntai: rästihommien tekoa 12:40-19:00, eli esseen kokoonkursiminen, artikkelien ja kirjallisuuden läpikäyntiä.

Tällä viikolla 4 tarkoituksena on keskittyä aineistoon ja kirjoitella jonkunlaista tekstiä siitä. Nyt maanantaina olen ollut reissussa, enkä ole ehtinyt tehdä, mutta huomenna sitten taas. :)

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Reissun satoa


Satuin reissullani törmäämään tuttuihin. Tuttu nro 1 oli jo valmistunut samasta tiedekunnasta, jonka nimissä minä raadan graduani. Tuttu nro 2 oli kanssani samassa graduseminaariryhmässä, ja hänen gradunsa oli myös valmis ja upouusi. Mielenkiinnosta tietysti menin yliopiston kirjastoon selailemaan heidän gradujaan.

Olen lukenut ja omaksunut yhtä huuhaa-kirjaa ahkerasti viime aikoina. Siinä korostetaan positiivista suhtautumista ja tunnetilojen omaksumista. Jotta gradu tulee valmiiksi, minun pitää olla varma sen valmistumisesta, tuntea se tunnetila, mikä vallitsee kun gradu on valmis. Tuntea rakkautta gradua ja sen tekoa kohtaan.

Rakkauden tunne on ollut hieman hukassa. Mutta kun luin tuttavien graduja, niiden ihmisten jotka tunnen ja joiden kanssa olen ollut tekemisissä, ymmärsin, että ihailen heitä. Tuttu nro 1 näytti jotenkin erilaiselta, tyylikkäältä ja menestyvältä. Eipä ihmekään, hän valmistui vuosi sitten ja on saanut hienoja työtilaisuuksia. Tuttu nro 2 taas oli saavuttanut tavoitteensa ja päässyt jatko-opiskelijaksi väsäämään väitöskirjaa.

Kun mietin omaa ihailevaa suhtautumistani heihin, tajusin, että tuon ihailun energian voi siirtää graduun. Minä saavutan valmiin gradun avulla tavoitteeni, aivan kuten he ovat tehneet. Heidän gradujen luku helpotti minua hieman, sillä ymmärsin, ettei minun ole tarkoitus kirjoittaa mitään kvanttifysiikkaa tai muuta itselleni outoa, vaan minä kirjoitan gradua siitä, mitä tiedän tästä itse valitsemastani aiheesta.

Minulle tuli kotiyliopistolla käydessä tunne, että alan olla valmis valmistumaan. Auloissa, käytävillä ja kirjastoissa ei näkynyt kovinkaan montaa tuttua enää: kaikki varmasti nyhväävät gradujaan ja ovat jo lentäneet “pesästä” muualle, kuten itsekin olen tehnyt. Opinto-oppaan kurssiluettelot on suoritettu, vaikka ensimmäisenä yliopistovuotena kurssien (ja luettavien kirjojen) määrä oikeasti kauhistutti. Valmistun tänä keväänä, vaikka pari vuotta sitten en suostunut kommentoimaan sanallakaan paikallisen sanomalehden toimittajalle mitään opintojeni tilasta tai siitä, milloin valmistun. (aika epäkiitollinen tehtävä toimittajalle lähteä tekemään gallupia yliopistolle tuollaisesta..)

Reissu oli siis onnistunut, motivaatio on korkealla. Ja ehkä voin suunnata joitain positiivisia tunteita gradua ja sen tekoa kohtaan. :)  

maanantai 16. tammikuuta 2012

Toka viikko vuotta 2012

Mitäs sain aikaan viikolla 2?

- maanantai: aineiston jäsennystä kirjastolla 8 x 25min.
- tiistai: aineiston jäsennystä kirjastolla 10 x 25min
- keskiviikko: aineiston jäsennystä kotona 6 x 25min
- torstai: järkytyksen käsittelyä sähköpostin näkemisen jälkeen..
- perjantai: tein selviytymissuunnitelman.

Viikossa huomaa aika selkeästi eron siinä, miten saan tehtyä hommia kirjastolla verrattuna kotiin. 8 tai 10 kakskytviisminuuttista ei tuntunut missään kirjastolla. Kotona 6 tuntuu jo suurelta saavutukselta..
Viikon 2 tavoitteena oli tekstien viimeistely ja aineiston jäsennys. Molemmat toteutuivat, aineiston jäsennystä pitää kyllä vielä jatkaa.

Viikolla 3 tavoitteena on menetelmäesseen kokoonkursiminen, yhden lähtökohdan tarkentaminen ja aineiston läpikäyntiä kakkosviikon jäsennysten pohjalta. Tarkoitus on myös metsästää pari harvinaista artikkelia. Tähän viikkoon oman haasteensa tuo reissussa oleminen. Onneksi junassa työskentely on minulle mieluista. :)

Löysinpä kirjastolla käydessä aivan täydellisen lähdekirjan aivan vahingossa. Tuli niin hyvä mieli ja tuota lukee ihan lämpimikseen, vaikka iltalukemisena... :) :) Käyn läpi aina kirjastossa ollessa hyllyjä, en vain nappaa hakemaani kirjaa mukaan. Välillä kun löytyy oikeasti hyviäkin kirjoja tällä tekniikalla. :)

perjantai 13. tammikuuta 2012

Haasteita

Pari päivää sitten sain tiedon, joka ei varsinaisesti ilahduttanut minua. Sähköpostiviestin. Sanoma on yksityiskohdat pelkistäen se, että oma graduohjaaja on poissa pelistä ainakin seuraavat 1,5 kuukautta. Kuusi viikkoa. Sijainen on tietysti osoitettu, mutta tässä vaiheessa gradua tuntuisi aika turhauttavalta lähettää kaikki tähän astinen materiaali uudelle ihmiselle, joka ei tiedä gradustani mitään. Ihmiselle, joka ei ole puinut gradua kanssani puoltatoista vuotta. Kaikista pahinta olisi, että tuo sijaisohjaaja tekisi jotain typerää. Kommentoisi hommiani niin, että ne tyssäisivät.

Riskien välttämiseksi olen päättänyt ottaa ohjat omiin käsiini kuudeksi viikoksi. Tämän päivän tehtävänä oli tehdä uusi suunnitelma noin kuudeksi viikoksi. Suunnitelman pohjana toimi gradun sisällysluettelo-luonnos.

Yritin eläytyä graduohjaajaani ja miettiä, mitä hän olisi minulle ensi viikon tapaamisessa sanonut. Miten kannustanut eteenpäin, mitä kehottanut pohtimaan syvemmin. Mitä seuraavan kuukauden aikana pitäisi tehdä, mitä seuraavassa tapaamisessa pitäisi olla valmiina.

Sijaisohjaajalta utelin menetelmäkurssin suorittamismahdollisuuksia. Onneksi kurssin saa kuitattua esseellä, johon minulla on jo itseasiassa teksti 95% valmiina. Minulta puuttuu siis opintosuorituksista virallisesti kaksi esseetä, menetelmäkurssi ja gggrrrradu. Noh nuo kaksi esseetä ovat valmiina odottelemassa graduohjaajan paluuta, menetelmäkurssin suoritan esseellä jonka teksti on valmiina. Eli enää on se isopieni g. :)

Sisällysluettelon luonnosversiohan näyttää pelkistettynä ja anonymisoituna tällaiselta

1. Johdanto
2. Tutkimuksen toteutus
     Menetelmät
     Aineisto
     Etiikka
3. Lähtökohdat
     Lähtökohta 1
     Lähtökohta 2
     Lähtökohta 3
4. Aineiston analyysi 1
     Näkökulma 1
     Näkökulma 2
     Näkökulma 3
5. Aineiston analyysi 1
    Näkökulma 1
    Näkökulma 2
    Näkökulma 3
6. Loppuluku

Koska loppuluku ja johdanto ovat viimeisiä tehtäviä gradussa, minun kuuden viikon projektin kohteeksi jää siis luvut 2-5. Raakatekstiä on valmiina tutkimuksen toteutus ja lähtökohdat –lukuihin. Aineiston analyysilukuihin ei ole mitään muuta kuin hyviä ajatuksia ja muistiinpanoja. ;)

Suuri tavoite on, että 2. maaliskuuta analyysitekstiä on olemassa. Sisällysluettelo on päivitetty. Tutkimuksen toteutus ja lähtökohdat on hiottu. Menetelmäkurssin korvaava essee on tehty, lähetetty sijaisohjaajalle ja opintopisteet siitä saatu.

Liian suuret kakkupalaset tarttuvat kuitenkin kurkkuun ja aiheuttavat inhaa yskintää. Joten olen tietysti pilkkonut tuon suuren tavoitteen pienempiin osasiin.

- Viikko 3: aineisto ja menetelmät essee tehty ja lähetetty. Aineiston käsittelyä aiemman pohjalta. Yhden lähtökohdan tarkempi selvittely.
- Viikko 4: Aineiston jäsennystä ja analysointia, tekstin tuottoa
- Viikko 5: Aineiston analysointia, tekstin tuottoa.
- Viikko 6: 7. helmikuuta väliarvio. Aineiston ja tekstien läpikäynti. Olenko vieläkin omasta mielestä oikeilla jäljillä vai hakoteillä? Suunnitelman muokkaus tarvittaessa.
- Viikko 7: Tutkimuksen toteutus ja lähtökohdat lukujen hionta
- Viikko 8: Aineiston analysointia, tekstin tuottoa.
- Viikko 9: sisällysluettelon päivitys. Yhteys graduohjaajaan. Materiaalien lähetys ohjaajalle, oli se sitten sijainen tai oma.

Aineiston analysointi ja tekstin tuotto kuulostaa ehkä aika isolta viikkotavoitteelta, mutta nuo tapahtuvat siis pienien välietappien ja pienien otsikoiden avulla.

Ilman ohjaajaa en aio koko gradua tehdä, joten sen vuoksi viikolla 9 täytyy löytää joku tarkastelemaan aikaansaannoksiani.

Onneksi luin eilen yhtä huuhaa-kirjaa, jossa korostettiin positiivista ajattelua ja tunteita. Täytyy olla tunne siitä, miltä tuntuu kun aineiston analyysia on oikeasti kirjoitettu. Tunne siitä, kun gradu on menossa oikeaan suuntaan. Se tunne, kun gradu on valmis. Ja kun ajatukset ovat edes 51% positiivisia, positiivisuus kertaantuu.

Tämä olisi saattanut olla töksin paikka, mutta ajattelen positiivisesti. Kuvittelen graduohjaajan ilahtuneen ilmeen kun hän on saanut maaliskuussa hurjan määrän tekstiä minulta. Kuvittelen kuinka ilahtunut itse olen kun olen saanut aikaiseksi niin paljon. Kuvittelen gradun selkämystä yliopiston kirjaston graduhyllyssä oman sukunimeni alkukirjaimen kohdalla. :)



keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Eka viikko

Ensimmäinen viikko vuotta 2012 on ohi ja toista edetään jo puolessa välissä, joten on ihan ajankohtaista katsoa mitä ekalla viikolla sainkaan aikaiseksi.

- 2.1 maanantai: viimeistelin teoria esseetä 4x 25min, konkreettisen tutkimuksen esseetä 3 x 25 min ja luin aineistoa 1 x 25 min, yhteensä siis 8 x 25 min
- 3.1 tiistai: viimeistelin teoria esseetä 3 x 25min, aineisto & menetelmät tekstiä 4 x 5 min ja luin aineistoa 1 x 25min, yhteensä siis taas 8 x 25 min
- 4.1 keskiviikko: viimeistelin aineisto & menetelmät tekstiä 3,5 x 25 min, teoria esseetä 2,5 x 25 min, konkreettisen tutkimuksen esseetä 1 x 25min ja 1x25min aineiston lukua. Taas yhteensä 8x25min.
- 5.1 torstai: teoriaesseetä 2,5x25min, konkreettisen tutkimuksen esseetä 3,5 x 25min, yhteensä 6x25min.
- 6.1 perjantai: en mitannut paljonko aikaa meni, mutta viimeistelin kaikki tekstit oikein viimeisen päälle hienoiksi.

(jos joku satunnainen kävijä sattuu lukemaan tätä ja ihmettelemään noita 25 minuuttisia, kyse on siis tästä tekniikasta)

Viikko meni siis hienosti ja saavutin tavoitteen. En tiedä miten oikea sana tuo "viimeistely" on, sillä tietyt tekstit olivat siis melko raakaversioita kun aloin niitä työstämään. Ehkä esseen kirjoitus olisi ollut sopivampi termi.. ;)

 Viikon 2 tavoite on aineiston jäsennys, ja se onkin nyt käynnissä. Aineiston jäsennyksessä pää menee herkästi sekaisin, joten olen pyrkinyt tiukkaan järjestelmällisyyteen... Silti tuntuu välillä että eksyn aineistoviidakkoon. Onneksi apu ei ole kaukana, viikolla 3 tapaan graduohjaajan. :)

torstai 5. tammikuuta 2012

Aikainen lintu täyden paperin nappaa :)

Heräsin tänään olosuhteiden (tai kanssaeläjän) pakosta jo kuudelta. Seiskan aikoihin kokosin graduaineistot lähelleni ja aloin naputella. Kello on nyt 11, ja olen oikeasti saanut hommia eteenpäin hurjalla vauhdilla! Aikaisin aamusta on kai niin sekaisin ettei tajua laiskotella tai hidastella?

Tällä viikolla gradun nyhväämisessä suunnitelmallisuus on korostunut. Minulla on ollut joka päivälle tarkka suunnitelma siitä, mitä esseetä työstän ja yksityiskohtaisesti kirjattuna vielä sekin, mitä siinä esseessä täytyy tehdä. Ei ole tullut tuskaisia "mitä minä tekisin"-hetkiä, ja asiat on rullanneet. :)

Parasta suunnitelmallisuudessa on se, että kun päivälle määrätyt hommat on saanut tehtyä, koittaa vapaa koko illaksi. :) Kaksi tekstiä on jo viimeisen päälle valmiina, olen tarkastanut jopa lähdeviitteet ja lähdeluettelon oikeellisuuden. :) Yksi teksti odottelee tuossa vielä huomiota.

Olen valmistautunut jo henkisesti graduohjaajan kanssa tapaamiseen. Tapaaminen ei onneksi jännitä niin paljon kuin viimeksi, kun asioista on paljon paremmin itse selvillä.

Se ehkä vähän jännittää, että tiedän, että työ ei lopu tähänkään tapaamiseen. Tämän tulevan tapaamisen jälkeen se varsinaisesti kai vasta alkaa... Silloin alan nimittäin kirjoittaa itse aineistolukuja analysoinnin pohjalta.

Kandin aineistolukuja kirjoittaessa muistan vain olleeni täydellisessä flow-tilassa, en siis itseasiassa muista niistä ajoista paljoakaan. Tai muistan, silloisen työpöydän kolkon terävän reunan joka sai käsiin painaumia ja sen, että kirjoitin välillä jumppapallolla istuenkin.. Sain aikaan myös riitoja ystävieni kanssa, kun olin niin hermo kireällä silloin, kun olin muualla kuin työpöydän ääressä. Toivon, että pääsen flow-tilaan, mutta turhaa hermoilua en halua toistaa. (Ja onneksi nykyisen työpöydän reuna on pyöristetty, luksusta.. :D)

Graduohjaajalle olen kiitollinen jo nyt siitä, että hän osasi ovelasti saada minut kiertämään tyhjän paperin pelon. Olin kirjoittanut johonkin aiempaan esseeseen tyhjän paperin pelosta. Graduohjaajahan on kehottanut minua kirjoittamaan vain esseitä ja jotain menetelmistä ja aineistonkeruusta. Koskaan ei ole varsinaisesti puhuttu siitä, että "nyt kirjoita sitä GRADUA", vaikka todellisuudessa kaikki esseet ja kirjoitukset ovat olleet sitä paljon pelättyä gradun kirjoittamista. Nyt minulla on jo niin paljon tekstiä gradua varten ja olen naputtanut niin paljon ettei tyhjää paperia näy missään!

maanantai 2. tammikuuta 2012

Loppuvuosi eli viikot 51-52

Joulu vähän rajoitti gradun näpärtämistä. Viikolla 51 naputtelin aineisto & menetelmät -lukua maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona. Torstai menikin viime hetken jouluostoksia tehdessä ja perjantai matkustaessa jouluviettoon.

Viikko 52 meni ihan puhtaasti lomaillessa, välillä pitää kai ottaa rennostikin? Nyt onneksi motivaatio tuntuu olevan taas kohdillaan ja tarkka suunnitelma seuraaville kahdelle viikolle on olemassa.

Tällä vuoden 2012 ensimmäisellä viikolla suunnitelmassa on tekstien viimeistelyä. Viimeistelyä kaipaavat siis kolme eri tekstiä, teoriaessee, konkreettisen tutkimuksen essee ja aineisto & menetelmät -luku. Teoriaessee ja aineisto & menetelmät ovat vielä aika raakileita, konkreettisen tutkimuksen essee paremmassa kunnossa.

Tällä viikolla täytyy myös lukea aineistoa läpi. Viikolla 2 on nimittäin tehtävänä aineiston jäsentämisen vieminen pidemmälle. Viikko on aika lyhyt aika jäsentämisen syventämiselle, toivon että aineisto on muhinut mukavasti alitajunnassa.

--

Entäs uuden vuoden lupaukset? En oikeastaan tee lupauksia. Joka vuosi minulla on ollut perinteenä tehdä aarrekartta uutena vuotena. Gradu on päässyt toki osalliseksi aarrekarttaan, siellä lukea napottaa että "gradu valmistuu" ja "valmistun". Töihin liittyvä tavoite on kirjattu toki myös.

Aarrekarttaan pääsi myös liikunnallinen tavoite, "olen hyvässä fyysisessä kunnossa". Liikuntasuorituksesta saan laittaa tarran kalenteriin, toivon siis tarrantäyteistä kalenteria. Lisäksi jos pystyn olemaan ilman herkkuja päivän, kalenteriin läjähtää hymynaama. Aika alkeellista motivointia, mutta se toimii minulla.. :) Tämän aamun aloitin 100 hyppynaruhypyllä ja 25 minuuttisten tauoilla hyppynaru on pyörinyt myös. Nostaa mukavasti sykettä, on nopea ja helppo liikuntamuoto kotona. :)