Tykkään hakea inspiraatiota ja hyviä malleja muiden tekosista, olipa kyse sitten sisustamisesta, pukeutumisesta tai vaikka ruuanlaitosta. On aika paljon helpompi alkaa tehdä jotain, kun tietää mitä tehdä ja millainen lopputuloksen tulisi olla.
Tämä pätee gradun tekoonkin. Pari vuotta sitten kandin työtä tehdessä en oikein tiennyt, miltä lopputuloksen tulisi näyttää. Tajusin, että tarvitsen kipeästi jonkinlaista esimerkkiä ja mallia. Oman tiedekuntani kirjahyllyistä sitten löysinkin kandin töitä. Sain ottaa niitä ihan lainaan kotiin, perehdyin niihin perusteellisesti. Kun ymmärsin, mitä minun olisi tehtävä, oli helpompi alkaa oikeasti tehdä.
Tämän viikon tehtävänä on aineisto ja menetelmä -luku. Eilen maanantaina olo tuntui toivottomalta, kun en oikein tiennyt mitä kaikkea täytyisi kirjoittaa. Silloin muistin, miten on hyvä ottaa mallia muista. Aloin googlata graduja, koska ei huvittanut lähteä yliopiston kirjastoon sohjossa ja vesisateessa.
Ja mitä löysinkään.. Tampereen yliopiston kirjaston tutkielmakätkön internetin uumenista. :) Tosi helppo etsiä oman tieteenalan graduja, ja niitä löytyy pdf:nä tosi paljon.
tutkielmat.uta.fi
Selailin muutamia graduja ja kirjoittelin ylös itselle mitä kaikkea pitää muistaa kertoa omassa aineisto&menetelmät -luvussa. Heti paljon helpompi olo. :)
MUTTA, huom, pitää muistaa, että yliopistojen kirjastoissa ja tuolla Tampereen yliopiston tutkielmakätkössäkään ei mainita, minkä arvosanan gradu tms. tutkielma on saanut. Eli riskinä on se, että otat mallia vähemmän hyvästä gradusta. Ja lisäksi pitää muistaa että plagiointi on kiellettyä!
Ainakin Helsingin oikiksen kirjastolla saa lainauspisteestä erikseen pyytää kaikkien gradujen arvosanat nähtäville. Meillä on ohjeena, että alle E:n graduun ei viitata :)
VastaaPoista